Sublimno, groteska in karikatura v verznih besedilih pesnikov slovenske moderne - Kusterle, Jernej (Slavia Centralis, 2024)
Prispevek na kratko in z najbolj ključnimi filozofskimi idejami predstavi sublimno, grotesko in karikaturo v historičnem kontekstu. Vsi trije pojavi so med seboj povezani: zanje je značilno, da vsebujejo tako lépo kot gŕdo, pri čemer se v primeru sublimnega kot prevladujoča danost pojavlja lépo, ki ji gŕdo dodaja negativno pomensko ozadje, v primeru groteske in karikature pa se kot prevladujoča danost pojavlja gŕdo, ki ga prisotnost lepega blaži in pri sprejemniku manjša verjetnost skrajnega odpora. V nadaljevanju so vsi trije koncepti aplicirani na nekaj bolj tipičnih primerov verznih besedil pesnikov slovenske moderne.