Pejoracija i imenovanje političara u komentarima čitatelja - Perić Šormaz, Marija (Slavia Centralis, 2024)
Komentarji bralcev o političnem dogajanju pogosto vključujejo negativne ocene govorcev in pejorativne izraze (prim. Finkbeiner idr. 2016, Perić in Miletić 2019). Tovrstno verbalno nasilje vedno cilja na določene značilnosti naslovnika, ki jih opisuje Havryliv (2009: 35–40): značajske lastnosti in vedenje; zunanjost, telesna pomanjkljivost in starost; univerzalne zmerljivke; regionalne in nacionalne žaljivke; poklicne žaljivke. Politiki na podlagi takih ocen pogosto prejemajo izvirne vzdevke ali opisna imena, pri čemer so tematizirane nekatere od navedenih točk. V prispevku je raziskan način poimenovanja politikov kot oblike verbalnega nasilja v komentarjih bralcev o političnih volitvah. Namen raziskave je ob načinih poimenovanja politikov preveriti tvorbo njihovih vzdevkov v hrvaščini in nemščini ter ugotoviti, katere lastnosti naslovnika so najpogosteje poudarjene.