Metaphorical Potential of Lexical Collocations: the Case of the Noun Prilika - Stojić, Aneta; Matešić, Mihaela (Slavia Centralis, 2024)
V prispevku obravnavamo značilnosti kolokacijske povezanosti znotraj leksikalnih kolokacij, pri čemer je vsaj ena komponenta metaforična. Z uporabo hrvaškega spletnega korpusa hrWaC in orodja SketchEngine (funkcija WordSketch) sistematično preučujemo najbolj tipične kolokacije in besedne kombinacije, ki vključujejo polisemantični abstraktni samostalnik prilika. Na podlagi analize tako morfosintaktičnih kot semantičnih procesov znotraj kolokacijske povezave ugotavljamo, da ti procesi prispevajo h koheziji med kolokatorjem in osnovo, kar posledično krepi povezovanje leksemov v leksikalno kolokacijo.