Attributive features of the Moon in Ukrainian and English riddles from oral tradition - Luchechko, Tetiana (Slavia Centralis, 2021)
V prispevku so z metodo kontrastivne analize raziskane posebnosti konceptualizacije lune v ukrajinskih in angleških ugankah. Raziskava temelji na besedilih iz najbolj popolnih zbirk ukrajinskih ugank – Uganke (1962), ki jih je uredil I. Berezovsky, in angleških ugank English Riddles from Oral Tradition (1951), ki jih je uredil A. Taylor. V prispevku so ugotovljene skupne značilnosti in razlike v motivacijski osnovi kodifikatorjev lune, ob tem pa so navedene njene asociativne vzporednice, ki se verbalizirajo v primerjanih ljudskih ugankah. Predstave o luni, ki jih je kolektivna zavest govorcev ukrajinskega in angleškega jezika osmislila na novo, so rekonstruirane na podlagi njenih najbolj univerzalnih atributivnih lastnosti, ki so eksplicitno oz. implicitno predstavljene v besedilih ljudskih ugank.