Powrót do traumy: literacka recepcja wojny w nowoczesnej powieści Ukrainy i Polski - Pukhonska, Oksana (Slavia Centralis, 2021)
V članku so analizirane posebnosti interpretacije sodobnega vojnega diskurza v ukrajinskem in poljskem romanu. Raziskovalni problem se osredotoča na romana Volodymyrja Lysa Solo dla Sołomiji in Ignacyja Karpowicza Sońka. Osnovni namen članka je analizirati premik paradigme v dojemanju druge svetovne vojne v sodobni literaturi s strani potomcev žrtev tragedije. Primerjalni način analize omogoča razkrivanje posebnosti literarnega premisleka o travmatičnih izkušnjah družbe s pomočjo individualne zgodovine v dveh kulturnih diskurzih.