Rozhlasová dramatizace Kafkovy Proměny jako „realistického díla“ v kontextu vybraných filmových adaptací - Mikulášek, Alexej; Tkáč - Zabáková, Lenka (Slavia Centralis, 2021)
Razprava izhaja iz dosedanjih raziskav pripovednih strategij Kafkove proze Die Verwandlung/Preobrazba (1915). Osredotoča se na radijsko igro režiserja in scenarista Josefa Henkeja Proměna (1967) ter jo analizira v primerjavi s filmskimi adaptacijami (Jan Němec, Valerij V. Fokin, Carlos Atanes). Dramatik delno zatre latentno prisotne simbolne, nadrealistične, parabolične, ekspresionistične, eksistencialne, absurdne itd. vidike Kafkovega dvodimenzionalnega besedila in ga predstavi v iluzorno realistični poetiki. Odlikuje se v umetnosti živega dialoga, čeprav hkrati spoštuje posebnosti literarnega stila. Radijska igra ustvarja iluzijo specifičnega prostora in »obstajanja« predstavljenih prizorov. Odtujenost igra ključno vlogo v mnogih dimenzijah tega koncepta. Řehoř ne preneha biti človek niti v odtujeni telesnosti. Priredba ni polemična, prikazuje nenavadno zanimiv lik, podoben resnični Kafkovi usodi.