Cankarjev roman Milan in Milena, prvi slovenski pravljični roman - Zupan Sosič, Alojzija (Slavia Centralis, 2021)
Cankarjev deseti roman Milan in Milena (1913) zaznamujejo žanrske, zgodbene in pripovedne inovacije. Ni samo prvi avtorjev pravljični roman, pač pa je tudi prvi slovenski pravljični roman, katerega pravljičnost določa simbolistična estetika s poetično lepoto in sugestivnim hrepenenjem. Medtem ko pravljična perspektiva zaobseže predvsem idealizacijo pravljice kot drugega (lepšega in boljšega) sveta, sestavljata pravljični okvir dve lastnosti, tj. pravljični začetek in selstvo. Poleg žanrskih novosti so pomembne tudi zgodbene in pripovedne inovacije: med prvimi npr. ljubezen kot vrhovna vrednota in pot do spoznanja ter samota in dolgčas kot obliki plemenitega individualizma; med drugimi pa kritika kapitalistične družbe skozi optiko moškosti in ženskosti ter zgodbeni paralelizem oziroma paralelizem moške in ženske perspektive.