Лингвокогнитивная модель полисемии слов с семантикой когнитивной деятельности человека - Чернцова, Елена (Slavia Centralis, 2021)
V prispevku je predlagan lingvistični kognitivni model, ki pojasnjuje nastanek novih pomenov besede. Podane so ugotovitve o vlogi posamezne razprave in »njenih pravil« pri »razvoju« sistema razpravljalnih pomenov besede. Preverjena je teoretična ideja, da jezikovno semantiko določata razpravljalna dejavnost subjekta in tudi njegova spoznavna izkušnja, njegovo znanje. Integralna spoznavno-razpravljalna metoda je omogočila predstavitev sistema razpravljalno določenih pomenov besede, posplošitev dobljene »vsote« pomenov besede, prepoznavanje ponavljajoče se zgradbe spoznavnih procesov, ki odražajo vzorce razumevanja in razmišljanja, rekonstrukcijo t. i. gestalt scenarija in uvedbo metakognitivne predstavitve preučenega konceptualnega področja.