Термінографічна критика: структурні підрозділи й термінологічне поле метамови - Oleksijivna Petrova, Tetjana (Slavia Centralis, 2021)
Članek preučuje strukturo terminografske kritike kot neodvisnega znanstvenega področja. Ugotovljeno je, da je terminografska kritika hierarhično sistematizirano področje znanja, ki je sestavljeno iz (1) teorije in zgodovine terminografske kritike ter (2) prakse terminografske kritike. Terminografska kritika tesno sodeluje z različnimi znanostmi, oblikuje se na podlagi sistema njihovega znanja. Modelirana struktura metajezika terminološkega polja terminografske kritike priča o oblikovanju njegovega pojmovnega aparata. Njeno terminološko polje določajo naslednje ravni: makropolje je terminografska kritika, organizirata pa ga dve terminološki mikropolji – teorija, zgodovina terminografske kritike in praksa terminografske kritike, ki zapolnjujeta ustrezne terminološko-semantične skupine. Pojmovno jedro terminološkega polja metajezika terminografske kritike tvorijo njegovi osnovni termini.