Українська та російська фразеології періоду COVID-19 - Khoroz, Nataliya (Slavia Centralis, 2021)
Širjenje covida-19 po vsem svetu je v skoraj vse jezike vneslo določene spremembe in novosti ‒ tudi v ukrajinskem in ruskem jeziku so se pogosto rabljeni frazemi začeli prilagajati novim zunajjezikovnim razmeram. V prispevku so predstavljene prenovljene frazeološke enote, ki so tematsko povezane s koronavirusom. Sistemizirane so glede na: a) tip prenovitev, b) vpliv prenovitev na pomen frazemov in c) temo frazeološke enote. Novotvorjene frazeološke enote predstavljajo sodobno frazeološko sliko ukrajinskega in ruskega sveta, njihovo ustaljevanje in preučevanje pa sta pomembna za boljše razumevanje jezikovnih procesov z ozirom na zunajjezikovne razmere.