Грамматические средства моделирования тропов как продуктивные репрезентанты оценочных значений в современном украинском языке: лексико-грамматический оксюморон - Vladimirovna Khaliman, Oksana (Slavia Centralis, 2020)
SLOVNIČNA SREDSTVA OBLIKOVANJA TROPOV KOT PRODUKTIVNI PREDSTAVNIKI OCENJENIH VREDNOSTI V SODOBNEM UKRAJINSKEM JEZIKU: LEKSIKALNO-SLOVNIČNI OKSIMORON V članku so predstavljene značilnosti oblikovanja leksikalno-slovničnih oksimoronov za izražanje aksioloških pomenskih odtenkov v ukrajinščini. Mehanizmi tvorbe jezikovnih enot na podlagi nasprotujoče si združljivosti leksikalne in slovnične semantike se kažejo na ravni edninskosti – množinskosti, množine – ednine, brezstopenjske značilnosti – stopnje izražanja značilnosti, postopka in trajanja aktivnosti – njegove omejitve. Za posebno izvedbo v smislu izražanja vrednotenja opisanih tipov je značilno oblikovanje več edninskih oblik in ustvarjalno modeliranje oblik stopenj primerjave.