Reformacija na Slovenskem: obravnava pri pouku slovenščine kot tujega jezika v Srbiji - Đukanović, Maja (Slavia Centralis, 2020)
V prispevku je analiziran način predstavljanja reformacije in reformatorjev pri pouku slovenščine kot tujega jezika v Srbiji, in sicer na štirih ravneh: (1) v kontekstu pouka slovenščine na univerzah v tujini, (2) pri pouku slovenščine v društvih Slovencev, (3) na komercialnih jezikovnih tečajih ter (4) pri pouku slovenščine kot izbirnega tujega jezika v osnovnih šolah. Predstavljen je vpliv vrednot iz obdobja reformacije na sodobni pouk slovenščine kot tujega jezika v kontekstu poznavanja slovenske kulturne zgodovine in oblikovanja slovenske nacionalne identitete. V sodobnem procesu poučevanja tujih jezikov je velik poudarek na sprejemanju raznolikosti, drugačnosti in multikulturnosti, kar velja tudi za pouk slovenščine kot tujega jezika. Pouk, ki zajema književnost slovenske reformacije in slovensko reformacijo nasploh, torej v kontekstu poučevanja slovenščine kot tujega ali drugega jezika, prispeva tudi k razvoju medkulturnega dialoga oziroma razvija tudi multikulturne kompetence. Obravnavano je učno gradivo iz učbenikov in priročnikov, tiskanih v Sloveniji, in sicer na Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.