PRZEKŁADY LITERATUR SŁOWIAŃSKICH. Tom 1, część 1, Wybory translatorskie 1990–2006. Pod redakcją: Bożeny Tokarz: Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2009. 336 s. - Wojtoń, Regina (Slavia Centralis, 2020)
Leta 2009 je izšel prvi del prvega zvezka znanstvene revije Przekłady Literatur Słowiańskich (Prevodi slovanskih literatur), ki ga v pričujočem prispevku opisuje Regina Wojtoń.