Modeliranje kompleksnosti mikrostrukture vzorcev selektivnega laserskega taljenja - BABIČ, MATEJ (Pomurska obzorja, 2026)
Lasersko taljenje je aditivni proizvodni postopek, pri katerem se komponente izdelujejo plast za plastjo neposredno iz praškastega materiala. Selektivno lasersko taljenje (SLM) je postopek, pri katerem se kovinske komponente izdelujejo s taljenjem kovin v prahu plast za plastjo z uporabo laserskega žarka. Postopek selektivnega laserskega taljenja omogoča hitro proizvodnjo komponent iz aluminija, nerjavečega jekla, Inconela in drugih materialov, od prototipov do industrijskih standardnih serijskih delov. V tem članku predstavljam modeliranje kompleksnosti mikrostrukture selektivnega laserskega taljenja kovinskih materialov.
Keywords: selektivno lasersko taljenje; kompleksnost; kovinski materiali; Fraktalna dimenzija; nevronska mreža