Tehnologije insektne biokonverzije - izkoriščanje priložnosti in premagovanje izzivov - PEČAN, LUKA IRENEJ; KARARA GERŠAK , EMA LUNA; KUHAR, ALEŠ (Pomurska obzorja, 2024)
V agroživilski industriji smo priča inovacijam, ki jih poganjajo makro trendi, s poudarkom na trajnosti in vse večjem povpraševanju po beljakovinah. To je privedlo do razcveta področja, ki se ukvarja z implementacijo tehnologij reje insektov z namenom pridobivanja visokokakovostne krme za živali in iskanja naravnih in trajnostnih virov beljakovin. Priložnosti v tej panogi vključujejo trajnostne koristi, saj imajo žuželke visoko stopnjo pretvorbe hrane, za gojenje pa potrebujejo majhne površine in manj energije v primerjavi s preostalimi rejnimi živalmi. Uvedba tehnologij insektne biokonverzije lahko bistveno pripomore k zmanjšanju količine zavrženih organskih surovin. Robotika in avtomatizacija imata prav tako pomembno vlogo pri zagotavljanju doslednosti proizvodnih procesov. Enega največjih izzivov predstavljajo regulatorni okvirji, ki so, zaradi relativne novosti tega področja, večinoma neznani. Velik izziv ostaja tudi prenos tehnologij v večja, industrijska merila. Treba bo premagati različne ovire in poiskati inovativne rešitve, da bo krma iz žuželk postala učinkovit in trajnosten vir beljakovin.
Keywords: insektna biokonverzija; krožno gospodarstvo; proteinska tranzicija