Šipon je avtohtono ime, ni pa avtohtona sorta - Šikovec, Slavica (Pomurska obzorja, 2022)
Bela vinska sorta ŠIPON je bila k nam prinesena iz severne Italije- Piemonte, za časa pohoda rimskih legij, preko našega ozemlja, proti severu Evrope. Zaradi boljše oskrbe vojske z vinom, so Rimljani pospeševali vinogradništvo, lepega dela Evrope. Sorta FIORI MONTE je prav na območju ljutomerskih hribov našla ekološke danosti kjer je lahko trta optimalno razvila svoj genski kakovostni potencial; saj je vino kot »Echte Luttenberger« (Žlahtni Ljutomerčan) bilo na dvorih Avstrije, zelo cenjeno . Leta 1948 so vsa državna vinogradniška posestva pri nas pričela s pozitivno nato negativno in končno s klonsko selekcijo. Klone odlikuje visoka rodnost, ki jo je potrebno regulirati z manjšo obremenitvijo trte, pri rezi, če želimo pridelati vino vrhunske kakovosti. Zato pa sorta ŠIPON ni avtohtona sorta ampak je ŠIPON ORIGINALNO NAŠE IME , ki ima korenine v vzklikih »si bon,« francosko govorečih Križarjev. To so domačini zaselka Jeruzalem osvojili kot ŠIPON.
Keywords: bela vinska sorta šipon