DENAR, CENE IN PLAČE V SLOVENIJI V OBDOBJU 1945–1950 - Rihtarič, Ivan (Pomurska obzorja, 2022)
Novonastajajoča oblast je že v maju 1945 začela graditi osnove novega političnega in družbenega sistema. Za utrditev gospodarstva, ki je bilo v vojni precej prizadeto, je posegla tudi na finančno (denar), trgovsko (cene) in plačno (mezde oz. plače) področje. Vsa ta področja kot tudi večino drugih je urejala strogo centralistično na vseh nivojih. Izvedla je zamenjavo denarja štirih prejšnjih okupatorjev za novi jugoslovanski dinar po menjalnih tečajih, a le v kratkem obdobju poleti 1945. Cene, odkupne in prodajne, ter plače so bile centralistično urejene in objavljene v Uradnem listu SNOS in pozneje v LRS.
Keywords: denar; cene; trgovina; plače; 1945–1950