Proces načrtovanja usposabljanja poveljstev in enot ter njegova povezanost z vodenjem kariernih poti v Slovenski vojski - CAJNKO, PETRA (Pomurska obzorja, 2026)
Usposabljanje poveljstev in enot Slovenske vojske predstavlja temeljni proces zagotavljanja operativne pripravljenosti in razvoja vojaških zmogljivosti. Njegova učinkovitost je neposredno odvisna od sistematičnega načrtovanja, kakovostne izvedbe ter objektivnega ocenjevanja dosežene usposobljenosti. Prispevek analizira proces načrtovanja in izvedbe usposabljanja, vlogo poveljnikov in podčastnikov ter sistem ugotavljanja pripravljenosti. Poseben poudarek je namenjen povezanosti usposabljanja z vodenjem kariernih poti vojaških oseb, saj normativni okvir Slovenske vojske usposabljanje opredeljuje kot ključen dejavnik razvoja kompetenc in dolgoročnega kariernega napredovanja. Prispevek ugotavlja, da integracija sistemov usposabljanja, ocenjevanja in kariernega vodenja bistveno prispeva k profesionalnosti in operativni učinkovitosti Slovenske vojske.