Supervizija v rejništvu kot podpora čustveni regulaciji in razumevanju otrokovih stisk v okviru relacijske paradigme - OMULEC, ANDREJ (Pomurska obzorja, 2026)
Novela Zakona o izvajanju rejniške dejavnosti (ZIRD-C, 8. člen) uvaja možnost supervizije za rejniške starše, ki jo center rejnika zagotovi na njihovo pobudo, individualno ali skupinsko. Supervizija je ključna za strokovno podporo rejnikom, saj jim omogoča razumevanje, prepoznavanje in regulacijo intenzivnih afektivnih stanj otrok z zgodovino travme, zanemarjanja in porušenih nezavednih vzorcev navezanosti. Raziskave kažejo, da proces supervizije regulira stres in tveganje za izgorelost rejniških staršev ter krepi stabilnost rejniške družine. Uporaba modela relacijske paradigme omogoča, da supervizor skozi varen in strukturiran proces osvetli sistemske, interpersonalne in intrapsihične disfunkcionalne dinamike. S tem supervizija ne samo podpira rejniškega starša, temveč tudi ustvarja prostor za varnejše, čustveno bolj uravnane odnose z otrokom. Vpeljava supervizije po v rejništvo zagotavljata sodobno, strokovno in utemeljeno, sistematično ter učinkovito podporo rejniškim družinam, supervizija prispevata k celostnemu razvoju in dobremu počutju otrok.