Spremembe v migracijskem gibanju po letu 2008 v Sloveniji in Pomurju: centralizacija Slovenije in rast izseljevanja državljanov perifernih območij - JOSIPOVIČ, DAMIR (Pomurska obzorja, 2026)
Avtor analizira migracijsko gibanje v Sloveniji in regijah ter ga kontekstualizira z dogajanjem na družbenogospodarskem področju. Pomurska regija je kot robna in obmejna regija ena od najbolj strateško pomembnih regij Slovenije in je hkrati demografsko najbolj prizadeta. Samo v obdobju 2012–2017 je skozi emigracijo izgubila 2700 državljanov, izgubo pa le delno kompenzirala z neto 650 priselitvami tujih državljanov. Migracijska izguba je samo v tem obdobju presegala 2000 ali 4 % celotnega aktivnega prebivalstva regije. Po letu 2018 je Pomurje imelo pozitiven migracijski saldo okrog 1500 ljudi, pri čemer je pri številu slovenskih državljanov znova nastala neto izguba. To pomeni, da je ves presežek nastal na podlagi neto imigracije tujih državljanov, pri čemer so tudi znotraj Pomurja precejšnje mikroregionalne razlike. Avtor ugotavlja, da je odsotnost sistematične in vsebinske regionalne politike glavni vzrok za neenakomeren družbeni razvoj države in temeljni vzrok za depopulacijo perifernih regij, s tem pa tudi Pomurske regije.