Nekaj misli o trenutnem stanju šolstva v Sloveniji - LAZAR, JOLANDA; CAJNKO, PETRA (Pomurska obzorja, 2026)
Prispevek obravnava nekatere ključne izzive sodobnega slovenskega šolstva, med katerimi izstopajo upad kakovosti znanja in pismenosti, naraščajoča birokratizacija šolskega sistema ter pomanjkanje strokovno utemeljenih sistemskih rešitev. V ospredju je problem prevlade kvantitativnega vrednotenja učencev, pri katerem ocene in točke pogosto zasenčijo dejansko znanje, razumevanje in sposobnost mišljenja. Prispevek opozarja tudi na naraščajoče število otrok s posebnimi potrebami in na izzive inkluzivnega izobraževanja, ki od šol zahtevajo več strokovne podpore, prilagodljivosti in medsebojnega sodelovanja. Posebna pozornost je namenjena administrativnim obremenitvam učiteljev, ki zmanjšujejo prostor za kakovostno pedagoško delo in ustvarjalno poučevanje. Avtorici v sklepu poudarjata potrebo po večji strokovni avtonomiji učiteljev, prenovi učnih načrtov, krepitvi praktičnega znanja, socialnih veščin in duševnega zdravja učencev ter po sistemskih spremembah, ki bi šolo ponovno postavile v vlogo prostora znanja, vzgoje in celostnega razvoja posameznika.