Teleskop za opazovanje radijskega signala molekule OH - VOGRINČIČ, ROK; BREŠAN, ANDREJ; PRIMOŽIČ, VID (Pomurska obzorja, 2026)
Emisija molekule OH je eden najpomembnejših pokazateljev prisotnosti vode v vesolju. Ta molekula nastane, ko ultravijolična svetloba razcepi molekulo vode na OH in H. Molekule OH oddajajo značilno radijsko svetlobo pri valovni dolžini okoli 18 cm, kar ustreza frekvenci okoli 1700 MHz. Značilni izvori OH emisije so MASER-ji (naravni izvori stimulirane emisije), ki jih najdemo v zvezdnih porodnišnicah ter v ovojnicah umirajočih zvezd. Emisijo je mogoče opazovati tudi pri aktivnih kometih, z njo pa lahko merimo količino vode, ki jo je komet izgubil tekom potovanja mimo Sonca ter za sledenje njegove aktivnosti. V Sloveniji sta trenutno dva radijska teleskopa, katerih namen je opazovanje emisije molekule OH. Prvi se nahaja na Krasu, v kraju Nova vas, v občini Miren-Kostanjevica, drugi pa v Prekmurju, na Goričkem, v kraju Panovci. Konstrukcija teleskopov obsega parabolično anteno ter sistem za krmiljenje, radijsko sprejemno linijo ter računalniško opremo za obdelavo podatkov. Teleskopa bosta v polni operativnosti delovala sinhrono, združena v približno 230 km dolg interferometer, s tem pa bosta tvorila največji radijski teleskop v Sloveniji. Služila bosta znanstvenim raziskavam, izobraževanju študentov naravoslovnih in tehniških smeri ter promociji znanosti.