Digitalni potni list izdelka - GREGOR SVETEC, DIANA; SMEJ, LANA; CEGLAR, MATIC; PODLOGAR, MATEJA (Pomurska obzorja, 2026)
Uredba o okoljsko primerni zasnovi trajnostnih izdelkov v prihodnjih letih uvaja obvezni digitalni potni list izdelka (DPP) za številne skupine izdelkov. Digitalni potni list predstavlja digitalno identiteto izdelka, ki preko QR kode omogoča dostop do ključnih informacij o izdelku. Vsak izdelek ima preko DPP svojo edinstveno in globalno identiteto, ki je povezana z enim ali več standardiziranimi viri podatkov. Ti vključujejo informacije o sestavi, izvoru, trajnosti, navodilih za uporabo, garanciji, recikliranju in drugih vidikih izdelka v njegovem življenskem ciklu. V okviru naše raziskave je bil izdelan prvi primer digitalnega potnega lista izdelka na kozmetični embalaži v Sloveniji. Gre za minimalistično oblikovano embalažo olja za ustnice, opremljeno s QR kodo in GS1 Digital Linkom. Le-ta uporabnika vodi do celotnega nabora informacij o izdelku, vključno z navodili za uporabo, sestavinami izdelka, priporočili za reciklažo embalaže, PDF brošuro idr.. Anketiranci so QR kodo ocenili kot uporabno in dobrodošlo dopolnitev embalaže za enostaven dostop do dodatnih informacji.