Odranski odisej dr. Viktor Antolin najbolj izobražen predstavnik slovenske emigracije? - RAŠČAN, STANISLAV (Pomurska obzorja, 2026)
Dr. Viktor Antolin se je rodil 1. julija 1922 v Odrancih, umrl pa je 1. julija 1984 v Združenih državah Amerike. Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je obiskoval v Prekmurju, višjo gimnazijo pa v Ljubljani, kjer se je vpisal na Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani. Med študijem se je preživljal s časnikarstvom pri časopisu Slovenec. Po drugi svetovni vojni je maja 1945 odšel v begunstvo, najprej na Koroško, nato v Italijo. V Rimu je študiral filozofijo na Gregoriani in pozneje na rimski državni univerzi. Leta 1949 je odšel v Madrid, kjer je doktoriral iz prava, diplomiral iz socialnih ved ter se poročil z Ivanko Velikonja. Imela sta trinajst otrok. Leta 1956 se je družina preselila v Toronto, kjer je ponoči delal v bolnišnici za duševne bolnike, podnevi pa študiral. Leta 1962 so se preselili v Emmitsburg v ZDA. Predaval je filozofijo na St. Joseph Collegeu, Loyola Collegeu v Baltimoru, Community Collegeu v Frederiku in na Univerzi države Pensilvanije v Mount Altu. Ukvarjal se je s filozofijo, etiko, logiko, politično in pravno filozofijo, metafiziko ter mednarodnim pravom. Objavljal je v slovenskih, španskih in ameriških revijah ter veljal za enega najbolj izobraženih predstavnikov slovenske povojne emigracije.