OB OBLETNICI FORMIRANJA IN DELOVANJA PREKMURSKE BRIGADE LETA 1945 - ŠTEINER, ALOJZ (Pomurska obzorja, 2025)
V letu 2025 bomo obeleževali 80-obletnico konca 2. svetovne vojne in s tem tudi dokončne osvoboditve slovenskih pokrajin izpod okupatorskih oblasti. Vojaško-zgodovinski viri partizanstvo v Prekmurju prikazujejo kot posebno. Razlogov je več, od geografskih in topografskih, do političnih, ker je bilo Prekmurje od decembra 1941 priključeno Kraljevini Madžarski in tako v posebnem okupacijskem režimu in razmerah. To pa velja tudi za zaključek vojne, saj je bilo Prekmurje prva osvobojena slovenska pokrajina. Na podlagi proučitve dostopnih virov predstavljam oblikovanje in delovanje edine večje prekmurske partizanske enote - Prekmurske brigade. Ta je bila ustanovljena na dan (prvega) podpisa kapitulacije Nacistične Nemčije - 7. 5. 1945 in delovala v Sloveniji do 30. 5., zatem pa bila še deset dni razporejena v Ivniku (Eibiswaldu) v Avstriji, nakar so jo demobilizirali, del kadra pa razporedili v preostale enote 14. divizije Jugoslovanske armade. Raziskovanje bazira na praktično edinem uradnem vojaško-zgodovinskem dokumentu o 1. slovenski prekomurski brigadi in domačem zborniku o Prekmurski brigadi. K temu so dodani dogodki, ki so predhodili oblikovanju brigade in kažejo na posebnosti narodnoosvobodilnega boja v Prekmurju. Tega in nekaterih ugotovitev iz analize dostopnih virov in dokumentov, ki do sedaj niso bili toliko izpostavljeni, se lotevam v razpravi.