Ali se zavedamo posledic dolgotrajnega razpad elektroenergetskega sistema? - MIHALIČ, RAFAEL (Pomurska obzorja, 2022)
Urad za oceno tehnologije nemškega Bundestaga jepred leti izdal poročilo z naslovom Kaj se zgodi med»blackoutom« (razpadom EE) in podnaslovom Posledice daljšegarazpada EES širših razsežnosti. V njem sistematično obdelarazlične vidike prekinitve oskrbe družbe z električno energijo.Sklep študije je, da pride do popolne degradacije vseh družbenihsistemov ali, z drugimi besedami, do popolnega kolapsa obstoječedružbe. Zanimivo je, da se nekaterih posledic in vidikov največkratne zavedamo niti tisti, ki se z elektrotehniko profesionalnoukvarjamo. V prispevku skušamo predstaviti nekatere vidike,vzroke, mehanizme in posledice takega dogodka.