»Bežite, bežite, Zaviter gre… !« - Rihtarič, Ivan (Pomurska obzorja, 2022)
Prispevek predstavlja Franca Rihtariča, zadnjega usmrčenega obsojenca 1959. leta na Slovenskem. Na podlagi dokumentov UDV (Uprava državne varnosti oz. UDBA)je prikazana njegova življenjska pot, prva aretacija (1950), bivanje po pobegu v Avstriji, zasliševanje UDV in vključitev kot agenta v delo te službe (»Žmavc«) in sodelovanje UDBE z avstrijsko stranjo (tajni sodelavec »Andraž«). Ob koncu prispevka je avtor postavil tri zanimiva vprašanja, na katera bo potrebno v bodočnosti še odgovoriti (smrt, grob in tim. »operativni nameni«).