Duktalni karcinom in situ kot predstavnik neinvazivnega raka dojke - Grašič Kuhar, Cvetka (Pomurska obzorja, 2022)
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Povprečna starostno standardizirana incidenca (glede na svetovno stardardno populacijo) je v letu 2008 v Evropski skupnosti znašala 70,7. Leta 2003 je Evropska skupnost izdala direktivo o izvajanju presejalnih programov po načelih dobre prakse. Prednost presejalnega programa je, da se rak odkrije v zgodnjejši fazi, ko so možnosti zdravljenja in ozdravitve večje. S presejalno mamografijo se je močno povečala incidenca neinvazivnih rakov, kot je duktalni karcinom in situ (DCIS). Tako v nekaterih državah DCIS predstavlja že 20-30 % raka dojk. Glavni cilj zdravljenja DCIS je prevencija nastanka invazivnega raka dojk. Zdravljenje je kirurško in obsevalno. Smiselno bi bilo DCIS beležiti ločeno od invazivnih rakov, z oznako, ki ne bi vsebovala besede karcinom.