Spoznavanje biokemijskih temeljev endokanabinoidnega sistema - Perdija, Željko; Grosu, Stanislav; Nolimal, Dušan; Zeman, Silvija; Chingwaru, Walter; Šetinc, Marko; Bagar, Tanja (Pomurska obzorja, 2022)
Odkritje endokanabinoidnega sistema (ECS) je bilo temeljnega pomena ne le pri razumevanju učinkov rastlinskih kanabinoidov, amapk je vodilo tudi do precej širšega biokemisjkega delovanja našega telesa in odprlo velike terapevtske potenciale. Fitokanabinoidi in tudi sintetični kanabinoidi delujejo preko našega endokanabinoidnega sistema in razumevanje osnovne biokemije tega ključnega signalnega sistema omogoča vpogled v koristne in terapevtske učinke teh molekul. Na voljo je veliko raziskovalnih in znanstvenih člankov na temo kanabinoidov, ECS ter njihove vloge in vpliva na zdravje in potek bolezni. Številni podatki so tudi zbrani iz epidemioloških raziskav in iz Life science laboratorijev in vsi ti podatki dajejo bolnikom in zdravstvenim delavcem dobre osnove za uporabo kanabinoidov v medicini. Toda razumevanje biokemije ECS ter vloge tega signalnega sistema v človeški fiziologiji je ključ do pravilne uporabe teh močnih molekul.