Future Tendencies of Non-fungible Tokens - Tomić, Nenad; Todorović, Violeta; Jakšić, Milena (Naše gospodarstvo/Our economy, 2023)
Veriženje blokov je ena ključnih inovacij na področju informacijske tehnologije v zadnjih 15 letih. Pomemben vidik uporabe tehnologije veriženja blokov je ustvarjanje tako imenovanih nezamenljivih žetonov (non-fungible tokens (NFTs)). Čeprav ime zaradi besede žeton spominja na kriptovalute, v praksi NFTs ne predstavljajo elektronskega denarja, temveč digitalno potrdilo o lastništvu sredstva. Dejansko se obnašajo kot žetoni, katerih skupna ponudba je 1 in je nespremenljiva. Glede na njihovo tehnično in konceptualno podlago lahko NFTs opredelimo kot digitalna potrdila o lastništvu, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov in katerih posedovanje dokazuje nesporno lastništvo kupljenega digitalnega sredstva. Predmet tega prispevka je konceptualna osnova NFTs in obseg njihove uporabe v digitalnem poslovanju. Njegov namen je ugotoviti vrednostne dejavnike NFTs in ali je v prihodnosti mogoče pričakovati širitev njihove uporabe. Rezultati naše raziskave kažejo, da je bistvena prednost, ki jo NFTs prinašajo v digitalno poslovanje, avtentifikacija. NFTs omogočajo tudi kontinuirano pobiranje avtorskih honorarjev. Zadnji, a potencialno najmočnejši generator vrednosti NFTs, je ustvarjanje ekosistema, v katerem se na podlagi začetnih oblik digitalnih sredstev oblikuje spletna skupnost. Brez standardizacije in regulacije s strani držav bodo NFTs ostali v tržni niši intenzivnih uporabnikov interneta.
Keywords: umetna inteligenca; veriženje blokov; kriptovalute; nezamenljivi žetoni; ekskluzivnost