The Influence of Organizational Factors on the Adoption of Energy Efficiency Measures in Companies - Vučković, Aleksandar; Džunić, Marija (Naše gospodarstvo/Our economy, 2023)
Namen tega članka je raziskati organizacijske dejavnike, ki vplivajo na sprejemanje ukrepov za energetsko učinkovitost v podjetjih. Analiza je bila opravljena na vzorcu podjetij iz Srbije, vključenih v raziskavo Svetovne banke o podjetjih. Za analizo povezanosti med različnimi organizacijskimi dejavniki in izvajanjem ukrepov za energetsko učinkovitost so bili uporabljeni neobdelani podatki, ki jih je zbrala Svetovna banka. Analiza je pokazala statistično pomembno povezanost med zrelostjo upravljanja in izvajanjem ukrepov za energetsko učinkovitost v podjetjih. Te ugotovitve kažejo, da izboljšanje energetske učinkovitosti ni izoliran proces, temveč je tesno povezan z zrelostjo upravljalskih praks, kar poudarja pomen celovitega organizacijskega razvoja za doseganje optimalnega upravljanja z energijo.
Keywords: energetska učinkovitost; energetsko upravljanje; zrelost upravljanja; organizacijski dejavniki; Srbija