Digitalni razkorak in uporaba digitalnih javnih storitev med pandemijo COVID-19 - Slijepčević, Sunčana (Naše gospodarstvo/Our economy, 2023)
Pandemija COVID-19 je okrepila digitalno preobrazbo. S širjenjem pandemije in uvedbo epidemioloških ukrepov so bili državljani prisiljeni v večji meri uporabljati internet. V ospredje je dodatno stopilo vprašanje digitalnega razkoraka med državljani in zmožnosti državljanov, da dobijo enako raven storitev. Članek raziskuje spremembe pri uporabi storitev e-uprave in vpliv pandemije na odnos državljanov do uporabe interneta na Hrvaškem. Analiza temelji na anketnih podatkih. Rezultati kažejo, da so državljani zaradi pandemije postali bolj odvisni od uporabe informacijske opreme. Državljani porabijo več časa za uporabo digitalnih javnih storitev kot v obdobju pred pandemijo. Rezultati razkrivajo tudi razlike v vplivu COVID-19 na uporabo digitalnih javnih storitev med različnimi skupinami prebivalstva.
Keywords: digitalne javne storitve; storitve e-uprave; državljani; digitalni razkorak; uporaba interneta