Celebrity Endorsement Influence on Destination Image - Marković, Ivana; Radosavljević, Gordana; Borisavljević, Katarina (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Podoba destinacije vpliva na proces odločanja turistov in na njihovo namero, da destinacijo obiščejo, ponovno obiščejo in priporočijo. Zato pozitivna podoba destinacije velja za enega ključnih dejavnikov uspeha destinacije. Turisti si ustvarijo podobo glede na lastne izkušnje ali izkušnje drugih in informacije, povezane z destinacijo; ena od možnosti za zagotavljanje informacij o destinaciji je eno od najučinkovitejših promocijskih orodij, ki se imenuje podpora slavnih osebnosti. Ob predpostavki, da se bo pozitivna podoba slavnih osebnosti prenesla na destinacijo, bo ta študija preučila učinek podpore slavnih osebnosti na podobo destinacije. Cilj študije je preveriti učinek podpore slavnih osebnosti na podobo destinacije s pomočjo modela privlačnosti vira, modela verodostojnosti vira in modela ujemanja. Podatki so bili zbrani s tehniko spletne ankete, vzorec so sestavljali 204 anketiranci. Raziskovalne hipoteze so bile preverjene z regresijsko analizo. Rezultati so pokazali, da privlačnost slavnih osebnosti, zanesljivost, strokovnost in ujemanje vplivajo na podobo destinacije. Teoretični prispevek se odraža v novih informacijah o vlogi podpore slavnih osebnosti v turizmu, ki je v tuji in domači znanstveni literaturi omejena. Kot praktični prispevek študija zagotavlja informacije, ki so lahko koristne ponudnikom turističnih storitev pri oblikovanju promocijske kampanje.
Keywords: turistična destinacija; podoba destinacije; podpora zvezdnikov