Corporate Social Responsibility Considered With Two Systems Theories: A Case from Serbia - Zlatanović, Dejana; Mulej, Matjaž; Ženko, Zdenka (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Družbena odgovornost podjetij (DOP) postaja eden od predpogojev za uspeh sodobnih organizacij, katerih cilj je preživetje človeštva s trajnostnim razvojem. Ker lahko ravnanje družbene odgovornosti ustvari pomembne koristi, vse več organizacij razvija strateške načrte za družbeno odgovornost in izvaja pobude za družbeno odgovornost. V standardu ISO 26000 ima družbena odgovornost podjetij tri osnovne koncepte: odgovornost za svoje vplive na družbo, soodvisnost in celostni pristop. Zato se avtorji osredotočajo na sistemski pristop k družbeni odgovornosti podjetij. Namen je prikazati, kako lahko kombinirana uporaba ustreznih sistemskih teorij pomaga pri obravnavi družbene odgovornosti podjetij. V skladu s tem sta bili kot ustrezni sistemski teoriji, tj. metodologiji, ki izhajata iz različnih sistemskih paradigem, izbrani dialektična sistemska teorija (DST) in sistemska dinamika (SD). DST je pomagala opredeliti nekatere pomembne vidike in sestavine družbene odgovornosti podjetij, ki so bili empirično preverjeni v podjetjih v Republiki Srbiji. Zato so bili naslednji dejavniki oziroma skupine dejavnosti SR izbrani kot pomembni za izboljšanje uspešnosti organizacije: splošne dejavnosti družbene odgovornosti podjetij; dejavnosti družbene odgovornosti podjetij v zvezi s potrošniki; dejavnosti družbene odgovornosti podjetij v zvezi z varstvom okolja in zdravjem upravičencev ter družbeno odgovorne poprodajne dejavnosti. Poleg tega so bili rezultati empiričnih raziskav, ki kažejo na vpliv navedenih dejavnikov na uspešnost, podlaga za uporabo orodij SD, kot so diagrami zalog in tokov ter diagrami vzročnih zank. Orodja SD prispevajo k simulaciji prihodnjega obnašanja sistema, tj. prihodnje ravni uspešnosti po izboljšanju teh dejavnosti družbene odgovornosti. Avtorji uvajajo nov, sistemski pristop h konceptualizaciji in raziskovanju družbene odgovornosti podjetij z zagotavljanjem ustrezne metodološke podpore za raziskovanje ustreznih soodvisnosti vidikov družbene odgovornosti podjetij.
Keywords: družbena odgovornost podjetij; ISO 26000; celovit pristop k družbeni odgovornosti podjetij; teorija dialektičnih sistemov; sistemska dinamika