Past, Present, and Intended Digitalization around the World: Leading, Catching up, Forging Ahead, and Falling Behind - Samsami, Mahsa; Schott, Thomas (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Podjetja po vsem svetu uvajajo digitalno tehnologijo. Sprejemanje pa ni enakomerno, temveč se spreminja skozi čas in se razlikuje od družbe do družbe glede na vire v ekosistemu. Ta študija obravnava razvoj pretekle, sedanje in prihodnje digitalizacije v svetu in v vsaki družbi glede na njene vire. Raziskava med podjetji v 47 državah, ki jo je leta 2021 izvedel Globalni podjetniški monitor, zagotavlja meritve na nacionalni ravni glede sprejemanja digitalnih tehnologij pred in med pandemijo ter namen sprejetja v bližnji prihodnosti. Ugotovljeno je bilo, da se sprejetje digitalne tehnologije znatno razlikuje tako v času kot v kraju. Pred pandemijo je bila uporaba digitalne tehnologije osredotočena na najbogatejše družbe. Pandemija je bila zunanji dejavnik, ki je neodvisno od nacionalnih gospodarstev prisilil manj digitalizirane družbe, da so nadoknadile zaostanek, kar je povzročilo določeno konvergenco. Zgodnji pandemiji so sledile namere za digitalizacijo, ki so se zelo razlikovale, kar je pomenilo določeno razhajanje. V nekaterih družbah, ki napredujejo, so namere močne, v nekaterih manj digitaliziranih družbah in družbah z nizkimi dohodki, ki morda zaostajajo, pa so šibkejše. Ugotovitve prispevajo k razumevanju digitalizacije kot globalnega pojava, pandemija pa je bila zunanji dejavnik, ki je spodbujal dohitevanje in konvergenco pri digitalizaciji. Kljub temu je okrevanje neenakomerno in povzroča razlike, saj nekatere družbe napredujejo, druge pa zaostajajo.
Keywords: digitalizacija; sprejetje tehnologije; zunanji dejavnik; globalizacija; neenakost; konvergenca; divergenca