Labour Market Skill Deficiencies in The Tourism and Hospitality Industry - Rok, Marija (Naše gospodarstvo/Our economy, 2012)
Strukturna neskladja in pomanjkanje znanja in delovne sile na slovenskem trgu dela se odražajo tudi v turizmu in gostinstvu. V prispevku obravnavamo eno izmed možnih rešitev problemov na trgu dela, povezano z uvajanjem sistema certificiranja nacionalnih poklicnih kvalifikacij. Ob deseti obletnici sprejetja Zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah ocenjujemo rezultate uvajanja tega sistema in zaznane prednosti pri deležnikih. Opravili smo anketno raziskavo na vzorcu delodajalcev v turizmu in gostinstvu. S kvantitativno analizo dobljenih podatkov, korelacijsko in multivariatno faktorsko analizo smo identificirali poglavitne dejavnike neuspešnosti pri implementaciji sistema certificiranja nacionalnih poklicnih kvalifikacij.
Keywords: trg dela; delodajalci; nacionalna poklicna kvalifikacija; certificiranje; neformalno učenje; izkustveno učenje