Relation of The Intrinsic Value Of Companies and Share Prices on The Stock Exchanges of Central and Eastern European Transition Countries - Alibegović, Džafer (Naše gospodarstvo/Our economy, 2013)
Članek proučuje povezanost med notranjo vrednostjo podjetij in ceno njihovih delnic na borzah vrednostnih papirjev. Raziskava temelji na povezanosti med indikatorji notranjih vrednosti in trendi borznih vrednosti 37 podjetij s sedmih borz vredno- stnih papirjev v tranzicijskih državah srednje in vzhodne Evrope. Čeprav številne raziskave potrjujejo močno povezanost med notranjo vrednostjo podjetja in borzno vrednostjo na borzah vrednostnih papirjev v razvitih državah, pričujoča raziska- va kaže, da v primeru podjetij s tranzicijskih borz vrednostnih papirjev tovrstne po- vezave ne obstajajo. Obstaja pa neposredna in zelo močna povezava med trendi borznih vrednosti delnic ter med vodilnimi borznimi indeksi proučevanih borz vrednostnih papirjev.
Keywords: notranja vrednost; borzna vrednost; borza vrednostnih papirjev; borzni indeks; srednja in vzhodna Evropa