Minimum Wage: Slovenia from the Perspective of the European Union - Laporšek, Suzana (Naše gospodarstvo/Our economy, 2013)
Namen prispevka je prikazati pomen in cilje minimalne plače in umestiti slovensko ureditev minimalne plače v kontekst Evropske unije. Minimalna plača je v eni od oblik prisotna v vseh državah članicah EU, v večini držav, tudi v Sloveniji, pa je ure- jena na nacionalni ravni z zakonom ali z nacionalnim kolektivnim sporazumom, do minimalne plače pa so v večini držav upravičeni vsi delavci. Slovenija se po višini minimalne plače glede na povprečno oz. mediano plač uvršča v sam vrh Evropske unije. Visoka relativna minimalna plača v Sloveniji pa ima lahko glede na ugoto- vitve številnih empiričnih študij škodljive učinke tako na rezultate na trgu dela, še po- sebej ranljivih skupin na trgu dela, kot na produktivnost.
Keywords: minimalna plača; ključne besede; trg dela; ekonomska politika; Slovenija; Evropska unija