Capital Structure and Thin-capitalization Rule: Case study of parent companies in Slovenia - Hauptman , Lidija; Tič, Sašo (Naše gospodarstvo/Our economy, 2014)
Teorija opredeljuje kakovost kapitalske strukture zelo različno. Nanjo vplivajo šte- vilni dejavniki. Pri posojilih med povezanimi osebami (kot obliki dolžniškega financiranja) in prihrankih, ki jih dosežemo pri tej obliki financiranja, družbe ustvarijo t. i. davčni ščit, njegovo prekomerno izkoriščanje pa države omejujejo s pravilom tanke kapitalizacije. V prispevku smo analizirali spreminjanje kapitalske strukture na primeru izbranih obvladujočih družb v Sloveniji za obdobje 1997–2012. Raziskava razkriva, da se je delež dolžniškega financiranja po sprejetju pravila tanke kapita- lizacije v letu 2004 in kljub njegovemu zaostrovanju povečeval.
Keywords: pravilo tanke kapitalizacije; kapitalska struktura; analiza bilance stanja; dolžniško financiranje