Empirical Study of Factors Affecting The Value of Telecom Services: Exploring Telecom Services Value Model - Sharma, Kirti (Naše gospodarstvo/Our economy, 2014)
V raziskavi sta bila proučena razvoj in spreminjanje opredelitve vrednosti za stran- ke na področju telefonskih operaterjev v Indiji. Usmerjena je bila v uporabnike mo- bilnih telefonov, ki so zamenjali mobilnega operaterja. V raziskavi je bilo ugotovlje- no, da je bila do nedavnega cena telefonskih klicev in SMS-sporočil prevladujoči dejavnik zadovoljstva strank, v zadnjem času pa postajata prevladujoča dejavni- ka zadovoljstva strank povezljivost z omrežjem in značilnosti programov ponudbe. V članku predlagamo vrednostni model mobilnih operaterjev in analiziramo njegove vplive.
Keywords: vrednost; vrednost za stranko; zadovoljstvo strank; faktorska analiza