Dismissing the Neoliberal Counter- reformation of State Capitalism - Merhar , Viljem; Žakelj, Žakelj; Mulej, Matjaž (Naše gospodarstvo/Our economy, 2014)
Živimo v neoliberalnem kapitalizmu; vladajo globalno monopolna podjetja, ne trg. Ukinjajo konkurenco in omejujejo plače, zaposlovanje in kupno moč 85 % človeštva. Uničujejo tržno gospodarstvo kot družbeno-ekonomski sistem: vodijo ga z etiko eno- stranskosti in zlorabe vpliva, ne s Smithovo etiko soodvisnosti nevidne roke. Množice tega ne bodo več dolgo prenašale. Nujno bo povezati Smithova, Ricardova, Marxo- va, Keynesova, Galbraithova in Felberjeva spoznanja ter spoznanja Evropske unije in drugih, ki vidijo pot iz sedanje krize izobilja in bede v novem družbeno-ekonom- skem redu: družbeni odgovornosti, integralni zeleni ekonomiji, ekonomiji skupne ko- risti/blaginje in ekosocializmu, ki zanika državni socializem 20. stoletja.
Keywords: kapitalizem; neoliberalize; globalni monopoli; družbena odgovornost; ekosocializem