Management of Age Diversity at the Workplace - Rožman, Maja; Tominc, Polona (Naše gospodarstvo/Our economy, 2014)
Staranje prebivalstva v Sloveniji predstavlja enega največjih izzivov za prihodnji razvoj in vpliva tudi na procese v organizacijah. Temeljni namen prispevka je pro- učitev starostne raznolikosti zaposlenih glede na motivacijske dejavnike, zado- voljstvo pri delu in produktivnost. V raziskavi ugotavljamo, da obstajajo številne razlike v vplivnih motivacijskih dejavnikih med mlajšimi in starejšimi zaposlenimi, razlike v stopnji njihovega zadovoljstva in razlike na drugih področjih, povezanih z dinamičnostjo, raznolikostjo in produktivnostjo zaposlenih na delovnem mestu. Te ugotovitve kažejo na pomembnost upravljanja starostne raznolikosti na delov- nem mestu, zato v zaključku podajamo tudi priporočila menedžmentu na tem po- dročju.
Keywords: motivacijski dejavniki; zadovoljstvo zaposlenih; starostna raznolikost