Examining Determinants of Leadership Style among Montenegrin Managers - Lojpur, Anđelko; Aleksić, Ana; Vlahović, Sanja; Pejić Bach, Mirjana; Peković, Sanja (Naše gospodarstvo/Our economy, 2015)
Obnašanje vodje ima lahko močan vpliv na različne izide, povezane z delom zaposlenega, zato so bili razviti različni pristopi za najučinkovitejši stil vodenja in dejavnikov za izbiro stila vodenja. Namen prispevka je analizirati, ali na izbiro stila vodenja vplivajo bolj osebni ali bolj organizacijski dejavniki. Pri proučevanju dejavnikov stila vodenja med črnogorskimi menedžerji je analiza podatkov iz raziskave pokazala naslednje: demografski podatki, kot so spol, starost in izobrazba, ne vplivajo na izbiro stila vodenja, interne organizacijske značilnosti, kot sta hierarhična raven in menedžerska usmeritev k nalogam/ ljudem, in značilnosti odločanja, kot sta stil odločanja in odločevalsko okolje, pa so pozitivno povezane z izbiro demokratičnega stila vodenja. Ta prispevek k novejšim raziskavam o vodenju kaže, da so nekatere osebne značilnosti upoštevane kot manj pomembne pri razvoju določenega stila in da je izbira stila bolj odvisna od zunanjih vplivov in razmer.
Keywords: značilnosti odločanja; demografske značilnosti; interne organizacijske značilnosti; stil vodenja; Črna gora