Similarities and Differences of Health-promoting Leadership and Transformational Leadership - Dunkl, Anita; Jiménez, Paul; Šarotar Žižek, Simona; Milfelner, Borut; K. Kallus, Wolfgang (Naše gospodarstvo/Our economy, 2015)
Koncept vodenja s poudarkom na upravljanju zdravja se osredotoča na interakcijo med organizacijo in posameznikom ter na določanje dejavnikov, ki lahko pozitivno vplivajo na delovne pogoje zaposlenih. V študiji so bili raziskani vplivi vodenja s poudarkom na upravljanju zdravja in vplivi transformacijskega vodenja na okrevanje, stres in – ravnovesje zaposlenih. V spletni anketi je sodelovalo 212 slovenskih zaposlenih. Odgovarjali so na vprašanja o svojem zaznavanju neposredno nadrejenih, o stresu, ki je povezan z njihovim delom, in o okrevanju. Rezultati so pokazali, da imata oba stila vodenja značilen vpliv na okrevanje zaposlenih po stresu na delovnem mestu. Okrevanje na delovnem mestu je mediator pri vplivu vodstva na stres, povezan z delom.
Keywords: delovni pogoji; vodenje s poudarkom na upravljanju zdravja; transformacijsko vodenje; stres; okrevanje; delovno okolje