Reduction of the Mean Hedging Transaction Costs - Mastinšek, Miklavž (Naše gospodarstvo/Our economy, 2015)
Na finančnih trgih se pri uporabi hedging tehnike pojavijo transakcijski stroški. V tem članku se obravnava problem uporabe delta hedging tehnike ter redukcije proporcionalnih transakcijskih stroškov. V literaturi navedene metode običajno temeljijo le na uporabi tako imenovanega faktorja gama, ki ponavadi predstavlja največji člen v aproksimacijski vrsti. Toda pri opcijah s kratkim časom dospetja, mesec ali nekaj tednov, lahko drugi členi vrste postanejo celo večji. Tedaj so potrebne natančnejše aproksimacije. V tem članku so analizirane aproksimacije višjega reda in njihova uporaba pri zmanjšanju povprečnih proporcionalnih transakcijskih stroškov. Na podlagi analize je podan ustrezno prilagojen faktor delta, s katerim se povprečni aproksimativni proporcionalni transakcijski stroški lahko zmanjšajo. Pripadajoča napaka hedging tehnike se pri tem ne poveča. Za ilustracijo metode je dodanih nekaj primerov.
Keywords: finančni derivati; transakcijski stroški; delta hedging tehnika