Big Data for Business Ecosystem Players - Perko, Igor; Ototsky, Peter (Naše gospodarstvo/Our economy, 2016)
V predstavljeni raziskavi povezujemo nekaj najbolj perspektivnih področij uporabe velikih podatkov z reprezentativnimi predstavniki skupin poslovnih ekosistemov. Z analizo literature identificiramo trenutno stanje razvoja velikih podatkov na pomembnejših področjih njihove uporabe: pri osebnem trženju, zdravstvenih storitvah, priložnostih za delo, finančnih storitvah in zagotavljanju varnosti. Teorije sistema smo uporabili za identifikacijo predstavnikov skupin, na katere vplivajo veliki podatki: posamezniki, mala in srednja podjetja, velike organizacije, ponudniki informacij in regulatorji. Razmerja med področji uporabe velikih podatkov in deležniki pojasnjujemo z analizo priložnosti in tveganj ter strategij, s katerimi se ti deležniki odzivajo. Za vizualizacijo relacij smo oblikovali model z orodji sistemske dinamike.
Keywords: poslovni ekosistemi; veliki podatki; ponudniki informacij; sistemska dinamika