Older Knowledge Workers as the Labour Market Potential (Slovenia versus Finland) - Zupančič, Magda (Naše gospodarstvo/Our economy, 2016)
Članek se navezuje na izziv demografskih sprememb, ki pridobiva pomen v mnogih razvitih državah. Evropska unija je prepoznala potrebo po aktivaciji starejših znanjskih sodelavcev, ki so premalo zastopani na trgu dela in z njega izrinjeni oziroma premalo motivirani za nadaljevanje delovne aktivnosti zaradi najrazličnejših razlogov, in to kljub pridobljenemu znanju in izkušnjam. Države članice Evropske unije se različno odzivajo na izziv staranja, z bolj ali manj uspešnimi nacionalnimi politikami. Članek sloni na raziskavi o razvoju trga dela starejših znanjskih sodelavcev v Sloveniji v primerjavi s politiko upravljanja s starejšimi sodelavci na Finskem ob koncu devetdesetih let preteklega stoletja. Z omenjeno politiko staranja je Finska uspešno dvignila zaposljivost starejših znanjskih sodelavcev s poudarkom na celovitih in usmerjenih ukrepih. Slovenija je v istem obdobju zaradi odsotnosti celovitih ukrepov aktivnega staranja stagnirala, napredka pa še zdaj ni videti. Rezultati in pomanjkljivosti preteklih dobrih in slabih praks v omenjenih dveh državah članicah Evropske unije ponujajo nadaljnji razmislek o možnih korakih za napredek ali opustitev neuspešnih politik s ciljem, poiskati rešitve za izziv aktivnega staranja v Evropski uniji.
Keywords: starejši znanjski sodelavci; Slovenija; Finska; Evropska unija