Growth Effects of Cross-border Mergers and Acquisitions in European Transition Countries - Zvezdanović Lobanova, Jelena; Kračun, Davorin; Kavkler, Alenka (Naše gospodarstvo/Our economy, 2016)
V članku se ukvarjamo z ekonomskim učinkom čezmejnih združitev in prevzemov na BDP na prebivalca v evropskih tranzicijskih državah v obdobju med letoma 2000 in 2014. Naši empirični rezultati kažejo, da imajo čezmejne združitve in prevzemi negativen učinek na BDP na prebivalca v tem obdobju, vpliv odložene spremenljivke pa je pozitiven. Ugotavljamo, da so tranzicijske države, ki izkazujejo višjo kakovost institucionalnega okolja, uresničile pozitiven vpliv na BDP na prebivalca.
Keywords: čezmejne združitve in prevzemi; institucije; BDP na prebivalca; tranzicijske države