Impact of Selected Personality Traits on Accountants’ Attitudes Toward Accounts Manipulation: Evidence From Slovenia - Horvat, Robert (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
V raziskavi smo preizkusili vpliv treh izbranih osebnostnih lastnosti na odnos slovenskih računovodij do prikrojevanja računovodskih podatkov in informacij. Glavni namen raziskave je bil ugotoviti, ali ima osebnost kakorkoli pomemben vpliv na to, kako slovenski računovodje zaznavajo to poklicno in tudi sicer etično problematično poslovno prakso. V raziskavi je sodelovalo 310 vodij računovodstva slovenskih srednje velikih in velikih podjetij, katerih odgovori so bili zbrani s pomočjo elektronske ankete. Obstoj morebitnih povezav med osebnostnimi lastnostmi in odnosom do prikrojevanja računovodskih podatkov in informacij smo preverili s korelacijsko in regresijsko analizo. Samo dve od opazovanih osebnostnih lastnosti (makiavelizem in sprejemljivost) sta pokazali statistično značilno povezanost s proučevanim odnosom, medtem ko pri tretji (mesto nadzora) takšne povezanosti nismo ugotovili. Tako za makiavelizem kot tudi sprejemljivost je smer povezave enaka. In sicer sta močnejši makiavelizem in sprejemljivost povezana z bolj pozitivnim (sprejemljivim) odnosom do tovrstnega početja, šibkejši makiavelizem in sprejemljivost pa z bolj negativnim (odklonilnim).
Keywords: prikrojevanje računovodskih podatkov in informacij; prirejanje poslovnega izida; osebnost