The Millennials’ Effect: How Can Their Personal Values Shape the Future Business Environment of Industry 4.0? - Črešnar, Rok; Jevšenak, Senta (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Temeljni namen tega prispevka je oceniti, kakšen vpliv bodo imeli milenijci na prihodnje poslovno okolje v Industriji 4.0 glede na njihove osebne vrednote. Milenijci prevzemajo vse bolj pomembne vloge v organizacijah, njihove osebne vrednote pa so precej različne od tistih, ki jih imajo starejše generacije. Ta prispevek kaže na to, da so slovenski milenijci na podlagi Schwartzevega testa vrednot, v katerega je bilo zajetih N = 371 anketirancev, bolj nagnjeni k osebnim vrednotam, ki so povezane z osebno rastjo in osvoboditvijo pred tesnobo, saj kategorično poudarjajo vrednote samopreseganja in odprtosti za spremembe. Manj nagnjeni pa so k vrednotam, ki so povezane s samozaščito in izogibanjem pred tesnobo, kar pa se kaže v tem, da velike pomembnosti ne namenjajo vrednotam samopoudarjanja in konservacije. Ta spoznanja imajo lahko pomembne implikacije pri tem, kako se bo razvijalo prihodnje poslovno okolje v Industriji 4.0, saj lahko le-to postane bolj odprto, razumevajoče, sodelujoče, sprejemajoče in splošno bolj podpirajoče, kar pa ustvari t. i. učinek milenijcev. Čeprav so milenijci glede na svoje osebne vrednote dobro pripravljeni na prihodnje poslovno okolje, bodo organizacije, če jih bodo hotele zadržati, primorane spremeniti svoje organizacijsko okolje, da bo le-to bolje odsevalo poglede milenijcev.
Keywords: milenijci; Industrija 4.0; osebne vrednote; predvidevanje poslovnega okolja; poslovna etika; digitalizacija; Schwartzev test vrednot